Geofizika > Fizika - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Geofizika > 13 weboldal. Kategória leírása: Geofizika.

fizika.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Földrengések a világunkban
http://earthquake.usgs.gov/

Földrengések a világunkban - angol nyelvű oldal

Földrengések a világunkban
Geofizika könyv
http://sci.fgt.bme.hu/volgyesi/geofiz/geofiz.htm

Dr.Völgyesi Lajos - Geofizika

Geofizika könyv
Az Eötvös-inga
http://www.matud.iif.hu/98jul/mesko.html

Eötvös Loránd mintegy negyven éven át foglalkozott a gravitációs potenciáltér kis lokális változásainak tanulmányozásával. Elôször a Coulomb-féle torziós ingát használta a potenciál bizonyos deriváltjainak meghatározására, melyekbôl számítani tudta a potenciált leíró felület görbületét. Eötvös igen érzékennyé tette a mûszert speciálisan kezelt platinaszál használatával és azzal, hogy az ingát védô burkolatokkal vette körül. Késôbb egy új mûszert konstruált, melyben a súlyokat különbözô magasságokban helyezte el és ezzel lehetôvé tette a gravitációs tér horizontális gradiensének meghatározását is. A módszer az 1920-as évektôl kezdve forradalmasította az olajipart és Eötvös-inga néven vált ismertté az egész világon. A modern gyakorlati geofizika akkor született, amikor a feltérképezett gradiensekbôl a felszín alatti geológiai szerkezetet találtak meg. Az antiklinális és a sódóm típusú szerkezetekhez ugyanis olajmezôk kapcsolódhatnak.

Az Eötvös-inga
Eötvös Loránd
http://www.elgi.hu/

Eötvös Loránd Állami Geofizika Intézet

Eötvös Loránd
MTA
http://www.ggki.hu/

MTA Geodéziai és Geofizikai Intézet

MTA
A pakura rejtély
http://bocs.hu/~bocs/talpzold/99jan31/pakura.htm

A pakura rejtély - A kutatók a tárolóban milliónyi rovart találtak Ezek a drámai felvételek az Öböl-háború végén készültek. 1991-ben, Kuvaitban több mint 900 kõolajkutat felrobbantottak. Talán emlékeznek, hogy a tûzoltásban a magyarok a legeredményesebbek között voltak. Akkoriban arról is hallhattunk, hogy hatalmas mennyiségû kõolaj ömlött ki a sivatagba. Hamar felfigyeltek rá, hogy az olajtavakban rengeteg állat, fõképp vízimadár és vízirovar lelte halálát. Ám a biológusok sem értették, hogy miért. Nem tudták megkülönböztetni az olajat a víztõl? A rejtély nem Kuvaitban, hanem Pestszentlõrinc és Pestszentimre határán oldódott meg. De ne vágjunk a dolgok elébe! Nézzük meg inkább, hogy alakultak ki a budapesti pakuratavak.

A pakura rejtély
Új elmélet a Föld mélyéről
http://index.hu/tech/tudomany/fold040724/

A párizsi egyetem geofizikai intézete és az Európai Szinkrotronsugárzási Intézet munkatársai - köztük egy magyar kutató - kísérleteik alapján úgy vélik, hogy bolygónk belseje statikusabb, mint eddig gondolták

Új elmélet a Föld mélyéről
Geofizika vizsgálati módszerek
http://www.geophysics.co.uk/methods.html

Geofizika vizsgálati módszerek angol nyelvű leirás

Geofizika vizsgálati módszerek
Georisk
http://www.georisk.hu/

Georisk Földrengéskutató Intézet

Georisk
A földi gravitációs mező erőssége és az éghajlat összefüggései
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=3098&PHPSESSID=11dab5d671f361 ...

A Grace program a NASA és a Német Világűr Központ közös vállalkozása. A program keretében 2002 márciusában két iker-műholdat állítottak orbitális pályára, amelyek részletes vizsgálatokat végeznek a Föld gravitációs teréről. A műholdak keringésük során GPS segítségével és mikrohullámok kibocsátásával meghatározzák pontos távolságukat, amely változása az adott pályabeállítások mellett a Föld gravitációs mezejének függvénye. A két szatellit egymástól 220 kilométer távolságban 550 kilométer magasan kering, méréseik az emberi hajszál egy századánál kisebb eltéréseket is rögzítik. Aktuálisan éppen itt járnak>> A mérések alapja az, hogy eltérő erősségő gravitációs térben a két műhold sebessége különbözik. Ha az előljáró műhold erősebb tömegvonzásba lép, magassága csökken, mozgása gyorsul, így távolodik a hátuljáróhoz képest. Amikor az első e térből kilép, lelassul.

A földi gravitációs mező erőssége és az éghajlat összefüggései
A föld magja gyorsabban forog?
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=5511

A Föld belső magja gyorsabban forog, mint a köpeny vagy a földkéreg – jelentették be amerikai szeizmológusok a Science magazin legfrissebb számában. A különbség ugyan csekély, de azt jelenti, hogy a folyékony külső mag alatt megbúvó szilárd belső mag körülbelül 900 évente megtesz egy plusz fordulatot. Xiaodong Song, a New Yorki Columbia Egyetem szeizmológusa 18 földrengés-pár dokumentációját vizsgálta át. Az egy párba tartozó rengések epicentruma pontosan megegyezett, időben azonban a két rengés között néhány naptól 34 évig terjedő különbség is lehetett. Song többek között vizsgálta azt is, hogy az epicentrumokból kiinduló szeizmikus hullámok az Atlanti-óceán déli részén fekvő Déli-Sandwich-szigetektől mennyi idő alatt érik el az alaszkai College-ben található mérőállomást.

A föld magja gyorsabban forog?
Szökőár: gigászi mozgás a tenger mélyén
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20050104ujrarajzolta.html

A pusztítást követő napokban a földrengéskutatók megkezdték azoknak a földmozgásoknak a rekonstruálását, amelyek az Indiai-óceán partvidékeire zúduló hatalmas árhullám kialakulásához vezettek. A december 26-i földrengés, amelyhez hasonló negyven éve nem történt, ténylegesen újrarajzolta a térképet: a rengések hatására néhány sziget több méterrel is eltolódott eredeti helyéhez képest. A pusztító erejű hullámokat egy hatalmas, a tengerfenék alatt hirtelen bekövetkező kéregmozgás váltotta ki. Ezen a helyen a hirtelen felszabaduló feszültség hatására az Indiai-kőzetlemez nagyjából tizenöt métert mozgott Indonézia irányába, a Burmai-mikrolemez alá tolódva. Ez a folyamat indította útjára a környező partokat elöntő tengerár nagy erejű hullámait. Bill McGuire (University College London) geofizikus szerint a földmozgás láthatóan befolyásolta a környező szigetek (Simeulue, Nicobar- és Andamán-szigetek) és Szumátra földrajzát. A változások szó szerint néhány percen belül zajlottak le.

Szökőár: gigászi mozgás a tenger mélyén
Folyadék dinamika geofizikailag
http://www.whoi.edu/page.do?pid=7937

Folyadék dinamika geofizikai szempontból vizsgálva

Folyadék dinamika geofizikailag
Hirdetések
Oldal leírása
fizika.wyw.hu: Fizika katalógus. Egyetemes fizikával, és a fizika tudomány különböző ágaival foglalkozó tematikus webkatalógus.
Gyűjteményünkben 159 válogatott fizika témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 159 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 18449