Top 40 legújabb link > Fizika - wyw.hu

Szponzorált linkek
FizWeb - ELTE Fizika jegyzetszerver
http://fizweb.elte.hu/

Az ELTE TTK Fizika tanár, Fizika BSc, Geofizikus MSc, Biofizikus MSc, Fizikus MSc, és Anyagtudomány MSc szakos hallgatóinak jegyzetszervere. Rengeteg tematikusan rendezett minta zárthelyi, matematika/fizika kritérium dolgozat, vizsgatematika, tételek, labor jegyzőkönyvek, szakdolgozatok és diákjegyzetek. Az oldal célja, hogy az egyes megosztandó fájlok egy, központi helyre kerüljenek, ne pedig több kisebb, sok esetben személyes tárhelyre, ahonnan általában rövid időn belül eltűnnek, vagy a tárhely válik elérhetetlenné.

FizWeb - ELTE Fizika jegyzetszerver
Majak, az első nagy atomerőmű baleset a Szovjetunióban
http://megfoghatatlan.wordpress.com/2013/05/29/majak-az-eltitkolt-csernobil- ...

Több nukleáris baleset is volt Majakban (Szovjetunió), amelyek közül a legeltitkoltabb az 1957-es nagy “Kizitim-katasztrófa”. A sugárszennyezés majdnem a kétszerese volt a csernobili katasztrófáénak, vagyis az eddigi legnagyobb baleset volt. Szovjet hadiüzem lévén mindent eltitkoltak a nyilvánosság elől. Az első hírek a 90-es években szivárogtak ki. Ezek még hiányosak és bizonytalanok voltak. Még az atombaleset pontos helyét is rosszul jelölték meg, mert Kizitim csak egy közeli falu Majakhoz.

Majak, az első nagy atomerőmű baleset a Szovjetunióban
Atomenergia Info
http://atomenergiainfo.hu/

Az atomenergiainfo.hu oldal célja, hogy segítse a tájékozódást, mmivel nincsen ma olyan ember, idős vagy fiatal Magyarországin, akit ne érintene valamilyen módon a Paksi Atomerőmű tervezett bővítése. Oldalunkon a friss hírek mellet hasznos és érdekes tudásanyagokat is találhatnak a látogatók.

Atomenergia Info
Fizika magantanár - Segítség a korrepetálásban!
http://tanar.hu/fizika/

Fizika magántanár után kutatsz? Tekintsd át a tanár.hu weboldal tanárait! Budapesti és vidéki fizika tanár egyaránt található a honlapon. Vagyis a fizika korrepetálás többet nem jelent gondot! Az összes elérhető tanár adatlapján külön fel van tüntetve, hogy hány év tapasztalattal rendelkeznek fizika oktatásban. Illetve az is, hogy hány városban vállalnak oktatást. Sőt, egyes fizika tanárok akár ingyen próbaórát is biztosítanak! Ez szintén elolvasható a profiljukon. Ha más fizika érettségi felkészítési tudnivalókra lenne szükséged, akkor látogass el a honlapra. Ott más tantárgyakról is tudakozhatsz. Készülj a vizsgákra fizika magántanár szakértelme segítségével!

Fizika magantanár - Segítség a korrepetálásban!
Mértékegység átváltó oldal
http://mertekegyseg-atvalto.hu/

Mértékegység átváltás Önnek a nap 24 órájában! Mértékegység átváltó, hogy az átváltás ne okozzon gondot Önnek!

Mértékegység átváltó oldal
Hőtan - könyv
http://www.konyv-konyvek.hu/hotan_tichy_gezakojnok_jozsef

A Typotex Kiadó tankönyve elsősorban a tudományegyetemek és főiskolák alsóbb éves fizikus és fizika szakos hallgatóinak alapozó fizikatanulmányaihoz nyújt segítséget azáltal, hogy áttekinti a legalapvetőbb hőtani (termodinamikai) fogalmakat és alapjelenségeket, és így megalapozza a későbbi statisztikusfizikai tanulmányokat.

Hőtan - könyv
Érettségi
http://erettsegi.wyw.hu/

Érettségi katalógus - érettségi vizsga, előkészítő, magántanár, pótvizsga, korrepetálás, próbaérettségi. Matematika, fizika, kémia, magyar, történelem, biológia, informatika.

Érettségi
Kémia
http://kemia.wyw.hu/

Kémia katalógus. Analitikai, általános, ásványtani, fizikai, szerves és szervetlen kémia. Kutatóintézetek, fotokémia, kolloidika, magkémia. Nobel díjasok, periodusos rendszer.

Kémia
Csillagászat
http://csillagaszat.wyw.hu/

Csillagászati katalógus, csillagászat, csillagászok, földön kívüli élet, csillagképek, naprendszer. Tejútrendszer, csillagvizsgáló, planetárium, obszervatórium, csillagtérkép, fekete lyuk, mars.

Csillagászat
Számológép
http://szamologep.wyw.hu/

Számológép katalógus - Texas Instruments, Hewlett Packard, Casio, RPN calculator . Mechanikus, grafikus, tudományos számológépek, számológép vásárlás.

Számológép
Nyelviskola, nyelvoktatás
http://nyelviskola.wyw.hu/

Nyelviskola katalógus - online nyelvoktatás, nyelviskolák, nyelvtanulás külföldön, szótár, levelező oktatás. Forditás, tolmácsolás, nyelviskola, nyelvstúdió megyék szerint.

Nyelviskola, nyelvoktatás
Oktatás, iskola
http://oktatas.wyw.hu/

Oktatás, felnőtt képzés, nyelviskola, főiskola, egyetem, általános iskola.

Oktatás, iskola
Gyertyafizika
http://www.sinus-gyertya.hu/erdekessegek/gyertyafizika.html

A gyertyalánggal, a gyertya égésével kapcsolatos fizikai jelenségek és azok magyarázata.

Gyertyafizika
A világegyetem működése
http://www.univerzumom.hupont.hu/

Kérdések: - Milyennek látjuk a világegyetemet, illetve olyan-e a világegyetem, amilyennek látjuk ? - Miért olyan a világegyetem, amilyennek látszik ? - Mi alkotja a világegyetemet ?

A világegyetem működése
Szimulációs java appletek
http://www.falstad.com/mathphysics.html

Interaktív java szimulációk, elektromosság és kvantumfizika témakörben.

Szimulációs java appletek
Részecske- és atomfizika
http://www.atomfizika.uw.hu

RÉSZECSKE- ÉS ATOMFIZIKA - ELMÉLETEK HELYETT - A KÍSÉRLETI EREDMÉNYEK ÚJRAÉTLEMEZÉSÉVEL ÉS A KLASSZIKUS FIZIKA TÖRVÉNYEI ALAPJÁN

Részecske- és atomfizika
Anti Einstein
http://www.antieinstein.tar.hu

Száz százalék áltudomány avagy néhány sorban a modern fizika elméleteiről

Anti Einstein
A föld magja gyorsabban forog?
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=5511

A Föld belső magja gyorsabban forog, mint a köpeny vagy a földkéreg – jelentették be amerikai szeizmológusok a Science magazin legfrissebb számában. A különbség ugyan csekély, de azt jelenti, hogy a folyékony külső mag alatt megbúvó szilárd belső mag körülbelül 900 évente megtesz egy plusz fordulatot. Xiaodong Song, a New Yorki Columbia Egyetem szeizmológusa 18 földrengés-pár dokumentációját vizsgálta át. Az egy párba tartozó rengések epicentruma pontosan megegyezett, időben azonban a két rengés között néhány naptól 34 évig terjedő különbség is lehetett. Song többek között vizsgálta azt is, hogy az epicentrumokból kiinduló szeizmikus hullámok az Atlanti-óceán déli részén fekvő Déli-Sandwich-szigetektől mennyi idő alatt érik el az alaszkai College-ben található mérőállomást.

A föld magja gyorsabban forog?
Szökőár: gigászi mozgás a tenger mélyén
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20050104ujrarajzolta.html

A pusztítást követő napokban a földrengéskutatók megkezdték azoknak a földmozgásoknak a rekonstruálását, amelyek az Indiai-óceán partvidékeire zúduló hatalmas árhullám kialakulásához vezettek. A december 26-i földrengés, amelyhez hasonló negyven éve nem történt, ténylegesen újrarajzolta a térképet: a rengések hatására néhány sziget több méterrel is eltolódott eredeti helyéhez képest. A pusztító erejű hullámokat egy hatalmas, a tengerfenék alatt hirtelen bekövetkező kéregmozgás váltotta ki. Ezen a helyen a hirtelen felszabaduló feszültség hatására az Indiai-kőzetlemez nagyjából tizenöt métert mozgott Indonézia irányába, a Burmai-mikrolemez alá tolódva. Ez a folyamat indította útjára a környező partokat elöntő tengerár nagy erejű hullámait. Bill McGuire (University College London) geofizikus szerint a földmozgás láthatóan befolyásolta a környező szigetek (Simeulue, Nicobar- és Andamán-szigetek) és Szumátra földrajzát. A változások szó szerint néhány percen belül zajlottak le.

Szökőár: gigászi mozgás a tenger mélyén
A földi gravitációs mező erőssége és az éghajlat összefüggései
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=3098&PHPSESSID=11dab5d671f361 ...

A Grace program a NASA és a Német Világűr Központ közös vállalkozása. A program keretében 2002 márciusában két iker-műholdat állítottak orbitális pályára, amelyek részletes vizsgálatokat végeznek a Föld gravitációs teréről. A műholdak keringésük során GPS segítségével és mikrohullámok kibocsátásával meghatározzák pontos távolságukat, amely változása az adott pályabeállítások mellett a Föld gravitációs mezejének függvénye. A két szatellit egymástól 220 kilométer távolságban 550 kilométer magasan kering, méréseik az emberi hajszál egy századánál kisebb eltéréseket is rögzítik. Aktuálisan éppen itt járnak>> A mérések alapja az, hogy eltérő erősségő gravitációs térben a két műhold sebessége különbözik. Ha az előljáró műhold erősebb tömegvonzásba lép, magassága csökken, mozgása gyorsul, így távolodik a hátuljáróhoz képest. Amikor az első e térből kilép, lelassul.

A földi gravitációs mező erőssége és az éghajlat összefüggései
A pakura rejtély
http://bocs.hu/~bocs/talpzold/99jan31/pakura.htm

A pakura rejtély - A kutatók a tárolóban milliónyi rovart találtak Ezek a drámai felvételek az Öböl-háború végén készültek. 1991-ben, Kuvaitban több mint 900 kõolajkutat felrobbantottak. Talán emlékeznek, hogy a tûzoltásban a magyarok a legeredményesebbek között voltak. Akkoriban arról is hallhattunk, hogy hatalmas mennyiségû kõolaj ömlött ki a sivatagba. Hamar felfigyeltek rá, hogy az olajtavakban rengeteg állat, fõképp vízimadár és vízirovar lelte halálát. Ám a biológusok sem értették, hogy miért. Nem tudták megkülönböztetni az olajat a víztõl? A rejtély nem Kuvaitban, hanem Pestszentlõrinc és Pestszentimre határán oldódott meg. De ne vágjunk a dolgok elébe! Nézzük meg inkább, hogy alakultak ki a budapesti pakuratavak.

A pakura rejtély
Folyadék dinamika geofizikailag
http://www.whoi.edu/page.do?pid=7937

Folyadék dinamika geofizikai szempontból vizsgálva

Folyadék dinamika geofizikailag
Geofizika vizsgálati módszerek
http://www.geophysics.co.uk/methods.html

Geofizika vizsgálati módszerek angol nyelvű leirás

Geofizika vizsgálati módszerek
Az Eötvös-inga
http://www.matud.iif.hu/98jul/mesko.html

Eötvös Loránd mintegy negyven éven át foglalkozott a gravitációs potenciáltér kis lokális változásainak tanulmányozásával. Elôször a Coulomb-féle torziós ingát használta a potenciál bizonyos deriváltjainak meghatározására, melyekbôl számítani tudta a potenciált leíró felület görbületét. Eötvös igen érzékennyé tette a mûszert speciálisan kezelt platinaszál használatával és azzal, hogy az ingát védô burkolatokkal vette körül. Késôbb egy új mûszert konstruált, melyben a súlyokat különbözô magasságokban helyezte el és ezzel lehetôvé tette a gravitációs tér horizontális gradiensének meghatározását is. A módszer az 1920-as évektôl kezdve forradalmasította az olajipart és Eötvös-inga néven vált ismertté az egész világon. A modern gyakorlati geofizika akkor született, amikor a feltérképezett gradiensekbôl a felszín alatti geológiai szerkezetet találtak meg. Az antiklinális és a sódóm típusú szerkezetekhez ugyanis olajmezôk kapcsolódhatnak.

Az Eötvös-inga
Házi villanymotor
http://www.illyes-bors.sulinet.hu/uj/oktatas/tantargyak/Fizika/erdekesseg/fi ...

A képen látható rézdrót az egyetlen, amit kicsit nehezebb beszerezni, ugyanis a motor működéséhez lakkal szigetelt rézdrót kell. Ezt például egy szétszedett régi transzformátorból lehet kiszerelni. Ha van a közelben motortekercselő műhely ("Villanymotor tekercselés" - ez van általában a cégtáblán, vagy valami hasonló), akkor onnan is lehet szerezni. Nem kell sok, akár egy méter is elég, de legyen legalább 1 mm átmérőjű. Egy ilyen vastag drót még könnyen formálható, de megtartja az alakját. A kép közepén egy mágnescsappantyú (köznapi nevén mágneszár) látható, amit akármelyik hipermarketben, vagy barkácsboltban meg lehet találni. Egy a fontos, hogy az ábrán láthatóhoz hasonlóan könnyen ki lehessen szedni belőle a mágnest, mert arra lesz szükség. A gemkapocs legjobb, ha nagy (5 cm-es) méretű. Az elem legyen olyan, hogy a pozitív érintkező is elég nagy fémfelület. Ha "made in piac" elemünk van, aminek csak egy kis fémkupak van a pozitív végén, akkor a teendőket lásd később.

Házi villanymotor
260 éve született Volta, az elektromosságtan úttörője
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=2&id=4242

1745. február 18-án született Észak-Itáliában, Comóban Alessandro Volta, egy olasz nemesi család sarja. Volta fizikus volt, az elektromosságtan úttörője. Rá emlékeztet ma is a feszültség mértékegysége, a "Volt". Az olasz tudós grófi címet kapott Napóleonól felfedezéseiért.

260 éve született Volta, az elektromosságtan úttörője
Elektromosságtan a Celebrate DemoPortal-on
http://www.jag.mako.hu/aloldalak/Celebrate/elek.htm

* Önindukció. A tananyag elérése a JAG szerverérõl. * Soros RLC-kör * Elektrosztatika. A tananyag elérése a JAG szerverérõl. * Áramköri elemek * A síkkondenzátor. A tananyag elérése a JAG szerverérõl. * Kondenzátorok kapcsolása * Kirchhoff I. törvénye. A tananyag elérése a JAG szerverérõl. * Kirchhoff II. törvénye. A tananyag elérése a JAG szerverérõl. * Az energia. A tananyag elérése a JAG szerverérõl. * Energia a háztartásban. A tananyag elérése a JAG szerverérõl. * Lámpák és elemek kapcsolásai. * Villámlás és mennydörgés. * Mûszerek kapcsolása.

Elektromosságtan a Celebrate DemoPortal-on
Elektronosságtan kisérletek
http://www.fizkapu.hu/fizfilm/fizfilm3.html

Elektromos taszitás, elektromos szél, elektromos szikra, elektromos Segner kerék

Elektronosságtan kisérletek
Elektrodinamika, optika - A modern fizika elemei
http://www.uni-miskolc.hu/~www_fiz/fiz2b/f2eab.pdf

* Elektrosztatika o Az elektromos térerõsség és a potenciál. o Az elektrosztatikus mezõ + Elektromos dipólus o Megosztásvektor, az elektromos mezõ forrásossága. o Polarizáció + Kapacitás, kondenzátorok * Elektrodinamika o Stacionárius áramok o A töltésmegmaradás törvénye + Az elektromos vezetés, Ohm törvénye. + Egyenáram munkája, teljesítménye o Az elektromosság és a mágnesség kapcsolata + A gerjesztési törvény o A mozgási indukció és vidéke. + Mozgási indukció o Idõben változó terek + A nyugalmi indukció jelensége # Az önindukció jelensége + Általánosított Kirchhoff hurok törvény o Váltakozó áramok

Elektrodinamika, optika - A modern fizika elemei
Elektrodinamika - wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Elektrodinamika

elméleti alapjain, a klasszikus elektrodinamika mértékszabadságát az elektromágneses térről az anyagi (töltött) részecskékre is kiterjesztve jött létre az első sikeres kvantumtérelmélet, a kvantumelektrodinamika, amiért Feynman, Tomonaga és Schwinger 1965-ben megosztott fizikai Nobel-díjat kapott. A kvantumelektrodinamika kiterjesztése, az elektrogyenge elmélet a részecskefizika standard modelljének egyik alappillére.

Elektrodinamika - wikipédia
Az "Atomfizika” tantárgy anyagának tematikája
http://exp.physx.u-szeged.hu/oktatas/atomfizika.html

Az elektromágneses színkép áttekintése. Az atomfogalom kialakulása. Az atomok létezésének bizonyítékai, elektronok, ionok. A Thomson-féle atommodell. A katódsugarak szórása. Az a- sugarak szórása; a Rutherford-féle atommodell. Hõmérsékleti sugárzás. Kirchhoff törvénye; abszorpció-, emisszió- és reflexióképesség;fekete test, szürke test, szelektív sugárzás. A Stefan-Boltzman törvény. A Wien-féle eltolódási törvény. Planck-féle sugárzási törvény (Wien-féle és a Rayleigh-Jeans féle közelítõ formulák). Magas hõmérsékletek mérése. Fényforrások hatásfoka. Lumineszcencia sugárzások. Fényelektromos jelenségek. Külsõ fotoeffektus; az Einstein egyenlet. Fotocellák. Belsõ fotoeffektus. Fényelemek. A fékezési röntgensugárzás spektruma. Compton-effektus. A fény kettõs természete. A Bohr-féle posztulátumok; a Bohr-féle atommodell. A Franck-Hertz féle kísérlet.

Az "Atomfizika” tantárgy anyagának tematikája
ATOMFIZIKA, SZÁMÍTÁSTECHNIKA A PIARISTA GIMNÁZIUMBAN (1950-92)
http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz9401/kov9401.html

Az első években a beszerzések, a modernizálás súlypontja az atomfizika volt lévén ez egészen új ága a fizika tudományának, aminek eddig taneszköze se igen lehetett. A közfigyelem is erre terelődött. Erről gondoskodott a II. világháborút befejező �A" atombomba, és a �H" bomba megvalósításáért megindult fantasztikus méretű fegyverkezési verseny. Így nem értéktelen melléktermékként a fizika tudománya is annyit haladt ezen a téren egy évtized alatt, amire normális körülmények között talán egy évszázad is kellett volna. Többek között a következő eszközöket szereztük be jórészt a Phywe és Leybold német cégektől. Geiger-Müller féle számlálócső, a Wulf-féle elektroszkóp, iskolai szalaggenerátor a szükséges nagyfeszültségek veszélytelen előállítására, iskolai célokra megfelelő veszélytelen, jól kezelhető sugárzó anyagok. Expanziós ködkamra a sugárzás láthatóvá tételére. - Cseppfolyós levegővel működő folytonos ködkamrát egy leírás alapján mi magunk készítettünk.

ATOMFIZIKA, SZÁMÍTÁSTECHNIKA A PIARISTA GIMNÁZIUMBAN (1950-92)
Az atomfizika és a csillagfejlődés kapcsolata
http://hirek.csillagaszat.hu/olvasoink_kerdeztek/20070516_atomfizikacsillagf ...

A csillagok fejlődését az okozza, hogy végesek az adott energiatermelő reakciók alapanyag-forrásai. A jelenlegi ütem mellett pl. a Nap újabb öt milliárd év múlva kimeríti a hidrogént a magjából. Egy 10-20 naptömegű csillag esetében ez már alig pár millió-tízmillió év alatt lezajlik. Itt válik a történet érdekessé, aminek a részletei azonban sokkal bővebb kifejtést igényelnének. A lényeg nagyon leegyszerűsítve az, hogy a kezdeti tömegtől függően különböző újabb reakciók indulhatnak be először a csillagok magját övező héjakban, majd a magokban. A hélium-szén-oxigén-nitrogén stb. atommagokat felhasználó fúziós reakciók fajlagosan egyre nagyobb hőmérsékleteket igényelnek, egyre jobban átalakítva a csillagok szerkezetét és egyre rövidebb ideig pótolva a csillag egyensúlyát fenntartó energiaforrást. A legnagyobb tömegű csillagokban a fejlődés végén állnak a vasmagok, amelyek szilíciumból keletkeznek, és amelyek fúziója már nem termeli, hanem fogyasztja az energiát.

Az atomfizika és a csillagfejlődés kapcsolata
Kidolgozott feladatok
http://www.szif.hu/matfiz/Fizika/felgy_fali/node38.htm#SECTION00011300000000 ...

Feladat: Legfeljebb hány olyan elektront lehet találni egy atomban, amelynek fõkvantumszáma n=2? Válaszát indokolja! Megoldás: Az n fõkvantumszámhoz az l mellékvantumszám n lehetséges értéke tartozik. Az l mellékvantumszám adott értékéhez az m mágneses kvantumszám 2n+1 értéke tartozhat. A Pauli-elv értelmében természetesen minden mágneses kvantumszám értékhez a spinkvantumszám két lehetséges értéke tartozhat. Tehát: \begin{displaymath} N=\sum_{l=0}^{n-1}{\sum_{m=-l}^{l}{2}}=\sum_{l=0}^{n-1}{2(2n+1)}=2n^{2}\end{displaymath} Eredményül azt kaptuk, hogy a fõkvantumszám adott n értékével egy atomon belül legfeljebb N=2n2 elektron rendelkezhet. Ez n=2 esetében 8 elektront jelent. (Ha valaki nem tudja az általános, N=2n2 formulát levezetni, az kiszámolhatja a konkrét, n=2-re vonatkozó értéket is.)

Kidolgozott feladatok
Radioaktivitás a Föld körül
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kidk/0/32567/1

A radioaktivitás felfedezése nagy hatással volt a tudományos világra. A technika ma már lehetővé teszi, hogy érdekes időbeli és térbeli barangolásra vállalkozzunk a virtuális földgömbön. Utazásunk rendhagyó, hiszen nem földrajzi érdekességeket, hanem a radioaktivitáshoz kapcsolódó érdekes helyszíneket keresünk fel. Tudománytörténeti utazásunkat a Google Earth program telepítésével, elindításával érdemes kezdeni. Ez az igazán népszerű alkalmazás elsősorban a földrajzórák főszereplője lehet, de látni fogjuk, hogy a kémiaórákra is tartogat érdekességeket. A program segítségével bárki ellátogathat a Föld egy adott pontjára, ráközelíthet egy érdekesebb helyszínre és a részleteket feltáró, gazdag látvány mellett még sokféle információ között böngészhet.

Radioaktivitás a Föld körül
Atomerőmű-baleset Csernobilban - 20 éve történt
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kiba/0/30188/1

1986. április 26-án hajnali 1 óra 24 perckor robbanás történt a Kijevtől 120 km-re lévő csernobili atomerőműben. A katasztrófa áldozatainak számát még ma sem tudjuk pontosan. Csernobil az emberi felelőtlenség örök szimbóluma. A baleset következtében független szakértők tanulmányai szerint mintegy százezren haltak meg, és máig több százezer ember szenved krónikus betegségekben. A kiszabaduló radioaktív szennyezés egész Európát sújtotta, és vannak területek, ahol még most is érezteti hatását. A Csernobilban használt reaktor RBMK típusú, ezt a típust a Szovjetunió a katonai célú, plutóniumtermelő reaktorokkal szerzett tapasztalatai alapján fejlesztette ki. A konstrukciónak számos előnye van: elvileg bármekkora RBMK blokkot lehet építeni, és a csöves szerkezet miatt az üzemanyagcsere a reaktor leállítása nélkül is lehetséges. A grafit moderátor miatt az RBMK a hasadóanyagot jobban hasznosítja, mint más reaktorok.

Atomerőmű-baleset Csernobilban - 20 éve történt
A nagy hadronütköztető
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kiba/0/27418/1

A CERN neve napjainkban Dan Brown Angyalok és démonok című könyvéből lehet ismerős, ahol az antianyag elrablása és visszaszerzése körüli bonyodalom ad okot az izgalmakra. Izgalmak vannak Genf-ben mostanság, de nem az antianyag miatt, hanem mert lassan a végéhez közeledik a világ legnagyobb részecskegyorsítójának építése. A Large Hadron Collider, magyarul nagy hadronütköztető, röviden LHC a CERN épülő ütközőnyalábos részecskegyorsítója, amely a 2000-ben lezárt LEP 27 km kerületű alagútját használja fel. Várhatóan 2007-ben áll üzembe. Kutatási célja a Higgs-részecske és a szuperszimmetrikus (SUSY) részecskék felfedezése. A gyorsítóban protont ütköztetnek protonnal protononként 7 TeV energiával, vagy ólomatommagot ólomatommaggal 1312 TeV energiával. A teljes kerület mentén 2835 protoncsomag fog keringeni mindkét irányban, egyenként 1011 darab protonnal, és 25 ns-enként lesz majd egy ütközés.

A nagy hadronütköztető
Világlexikon - Fizika
http://www.vilaglex.hu/Fizika.htm

Amikor valaki útállattal nyúl fizikakönyvéhez jusson eszébe, hogy a fizika nem csinál mást mint magyarázatot próbál találni olyan "mindennapi jelenségekre" mint például a szivárvány. Ezek nélkül az ismeretek nélkül biztosan nem jutottunk volna el a Holdra, nem lenne műholdas TV közvetítés, számítógép, mobiltelefon ... Az anyag fizika blokkja négy részből áll: - "mindennapok fizikája" - fizika a ház körül, a mindennapi életben... - "Öveges tanár úr fizikája" - Öveges tanár úr "Érdekes fizika" című könyvének teljes anyaga (vagyis fizika közérthetően, ahogyan csak Ő tudta elmagyarázni...) - alapfogalmak - a kislexikon részben található (onnan és az egyes címszavak hivatkozásain keresztül is elérhető) fizikával kapcsolatos alap információk, a DR. Szalai Béla által írt fizika zsebkönyv alapján csoportosítva. - Fizika a gyakorlatban - alkalmazott fizika - ez a rész a lexikonban megtalálható "fizikai alkalmazásokat" sorolja fel (pl. antenna, dízelmotor, vetítő, stb.)

Világlexikon - Fizika
Atomfizika - enciklopédia
http://www.enc.hu/1enciklopedia/fogalmi/fiz_atom/atomfizika.htm

atomfizika – Azoknak a fizikai ismereteknek hazánkban elterjedt közös megnevezése, amelyek feltárják az anyag diszkrét alkotórészeit és a közöttük ható elemi kölcsönhatásokat. E kölcsönhatások a kvantumfizika átfogó keretében nyílvánulnak meg. Az atomfizika három fő témaköre közül az atom- és molekulafizika 10-10 m méretskálán és elektronvolt (eV) nagyságrendű ener­giákon a kémiai elemeknek és vegyületeiknek tulajdonságait vizsgálja az infravöröstől az ultraibolyáig terjedő tartományt lefedő elektromágneses sugár­zással. Ezek az ismeretek meghatározóak a kondenzált anyagok (szilárd tes­tek, folyadékok) tulajdonságainak értelmezésében. Széles az atom szerkezeti stabilitására és gerjeszthetőségére vonatkozó jelenségek gyakorlati alkalma­zása.

Atomfizika - enciklopédia
Részecske és atomfizika a gyakorlatban
http://www.atomfizika.tar.hu/

Részecske és atomfizika az elméletek helyett a kisérleti tények és a kaszikus fizika törvényei alapján

Részecske és atomfizika a gyakorlatban
Hirdetések
Oldal leírása
fizika.wyw.hu: Fizika katalógus. Egyetemes fizikával, és a fizika tudomány különböző ágaival foglalkozó tematikus webkatalógus.
Gyűjteményünkben 159 válogatott fizika témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 159 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 18456